Kuzey Kutup Yıldızı, tarih boyunca yön bulma ve seyir amaçlarıyla kullanılan, gece gökyüzünde sabit kalan ve her zaman kuzeyi gösteren önemli bir yıldızdır. Ancak, bu kadar bilinen bir yıldızın karşıtı olan Güney Kutup Yıldızı neden yok? Güney Yarım Küre’de bir kutup yıldızının olmaması, pek çok kişi tarafından merak edilen bir konu. Peki, aslında gerçekten bir Güney Kutup Yıldızı var mı, yoksa bu sadece bir eksiklik mi?
Kuzey Kutup Yıldızı ve Dünya’nın Dönüşü
Gökyüzüne baktığınızda, özellikle Kuzey Yarım Küre’de, genellikle yıldızların hareket ettiğini fark edersiniz. Bu hareket, aslında Dünya’nın dönüşünden kaynaklanır ve yıldızlar, gökyüzünde sürekli hareket ediyormuş gibi görünür. Fakat, Kuzey Kutup Yıldızı hariç tüm yıldızlar bu hareketi sergiler. Çünkü Dünya, kuzey ve güney kutuplarını gösteren bir eksende döner ve bu sebeple kuzey kutup yıldızı, gökyüzünde sabit kalır. Yani, kuzey kutup yıldızının hareket etmiyor gibi görünmesinin sebebi, Dünya’nın dönüşüdür.
Güney Kutup Yıldızı
Kuzey Kutup Yıldızı, Dünya’nın kuzey eksenine yakın bir konumda yer alır, bu da ona sabit bir yer göstericisi olma özelliği kazandırır. Ancak güneyde böyle bir durum söz konusu değildir. Güney Kutup Yıldızı diye bir yıldız olmamakla birlikte, güney göksel kutbunda bir yıldız yer alır. Bu yıldız, Sigma Octantis olarak bilinir ve Octans takımyıldızında yer alır. Ancak bu yıldızın belirginliği, kuzey kutup yıldızına göre çok daha düşüktür. Sigma Octantis, çıplak gözle gözlemlenmesi oldukça zor olan, sönük bir yıldızdır. Hatta bu yıldızı ancak teleskopla görmek mümkündür ve teleskopla bile, diğer sönük yıldızlardan ayıran bir özellik görmek oldukça zordur.
Güney Kutbu’nda Kutup Yıldızının Olmaması Tesadüf Mü?
Aslında, güney kutbunda kuzey kutup yıldızının parlaklığına ve işlevine sahip bir yıldız bulunmuyor. Bu durum, tamamen bir tesadüftür. Kuzey kutbu yakınlarında bir yıldızın bu kadar belirgin olmasının nedeni, o bölgedeki yıldızların göksel kutuplara yakınlığından kaynaklanır. Güney kutbunda ise, benzer bir şansa sahip bir yıldız yoktur. Bu nedenle, Güney Yarım Küre’deki gökyüzünde, Kuzey Yarım Küre’deki gibi sabit bir kutup yıldızının varlığı söz konusu olamaz.